Μουσείο

Κάθε λαογραφική συλλογή, βιβλιοθήκη και πινακοθήκη είναι η ψυχή της Ελλάδας. Είναι η καρδιά κάθε Έλληνα, η δημιουργία του λαού, ο πολιτισμός του.

Είναι το κάστρο οχύρωσης των ηθικών αρχών και αξιών του ατόμου, η αμυντική του θωράκιση, ο θρόνος και η προβολή.

Ήταν, είναι και θα είναι ο κυματοθραύστης, το όπλο αντίστασης σε κάθε είδους επιδρομέα για την κατάργηση αρχών και αξιών.

Σήμερα, στην ύπουλη επέμβαση της παγκοσμιοποίησης, που απεργάζεται μεθοδικά την εξουδετέρωση των ιδιαίτερων πολιτισμικών γνωρισμάτων κάθε λαού, και αύριο, σε όποια μορφή και αν εμφανισθεί και ό,τι άλλο πρεσβεύει.

Η παράδοση μας, ο πολιτισμός μας, είναι ο καθάριος καρπός που επιλέγεται, ξεχωρίζει από το Ελληνικό αλώνι όπου σμίγουν καρποί και υβρίδια, Δύσης και Ανατολής, Νότου και Βορρά.

Είναι ο καρπός αναπαραγωγής, είναι η ταυτότητα μας.

Είναι ο μύλος που αλέθει τους καρπούς, ο ζυμωτής που τους πλάθει, ο φούρναρης που το ψήνει και η μάνα που ταΐζει το παιδί!

Είναι ο εργάτης, τεχνίτης, μαθητής, δάσκαλος, καλλιτέχνης και γεωργός...

Η πολυμορφία που χαρακτηρίζει την παράδοση μας, είναι κάτι το μοναδικό.

Είναι η συνέχεια και η περηφάνια της ζωής, το γλυκύτερο φως, το φως της οικουμένης, της αλήθειας το φως.

Όταν όμως στο αλώνι συγκομιδής οι αλωνιστάδες δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να κάνουν τη σωστή και ωφέλιμη επιλογή, όπως συμβαίνει τη σήμερον ημέρα στην πατρίδα μας, το φως θαμπώνει, το πνίγει η ομίχλη, τον ήλιο τον κρύβουν σύννεφα. Κι έτσι το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού δε μπορεί να διακρίνει και να αποβάλλει τα ανούσια, τα βλαβερά υποπροϊόντα που προβάλλονται καθημερινά. Αθρώα, ανεμπόδιστα εισβάλουν και σιγά σιγά αλλοτριώνουν το άτομο που λησμονεί τις ρίζες του.

Χάνει τις ηθικές αρχές και αξίες, ξεχνάει την παράδοση, εν γένει τον πολιτισμό, παρασέρνεται στο χάος, πέφτει στο γκρεμό και τσακίζεται, σπάει ο συνδετικός κρίκος, χάνεται η οικογένεια, εν ολίγοις ένας Λαός αφανίζεται.


Δημήτρης Μήτσης